تاریخ اسلام نشان می دهد که از آغاز تا کنون تبلیغ و تلاش مبلغان دینی نقش بهسزایی در معرفی این دین آسمانی به مردم دنیا و اقبال آنان به این دین داشته است.
از نمونه های تبلیغ دینی موفق، میتوان از تبلیغ اسلام توسط حضرت امیر(ع) در سرزمین یمن یاد کرد. پس از آن که خالد بن ولید با گذشت شش ماه حضور خود در یمن، نتوانست در دعوت مردم به اسلام توفیقی داشته باشد، حضرت امیر از سوی رسول اکرم(ع)، مأموریت یافت تا برای دعوت مردم آن سامان به یمن عزیمت کند.
در آغاز همین سفر بود که پیامبر فرمود: «يَا عَلِيُّ … وَ ايْمُ اللَّهِ لَأَنْ يَهْدِيَ اللَّهُ عَلَى يَدَيْكَ رَجُلًا خَيْرٌ لَكَ مِمَّا طَلَعَتْ عَلَيْهِ الشَّمْسُ وَ غَرَبَتْ؛ سوگند به خداوند، اگر خداوند به دست تو یک نفر را هدایت کند، برای تو از آن چه خورشید بر آن تابیده و غروب کرده برتر است. «
حضرت امیر(ع) در آغازین روزهای ورود خود به یمن، در سایه تقوا، اخلاق الهی و دانش بیکران، توانست مردم را به پذیرش اسلام ترغیب کند. در سایه برکت حضور امام و تلاش خالصانه ایشان چهرههای پاک و برجسته ای؛ همچون حارث همدانی، اویس قرنی و کمیل بن زیاد نخعی از میان مردم یمن، تربیت یافتند که در طول تاریخ اسلام نقش آفرینی داشته اند.
نیز مصعب بن زبیر؛ همان جوان زیبا، ثروتمند و دیندار که به خاطر پذیرش اسلام از خانواده خود رانده شد، نخستین مبلغ اسلامی بود که از سوی پیامبر به سوی مدینه آمد و با برگزاری جلسات دینی و با عشق و اخلاصی که از خود نشان داد، مردم یثرب را با اسلام آشنا ساخت و زمینه بیعت آنان با پیامبر و سپس مهاجرت ایشان و مسلمانان به مدینه را فراهم آورد. شماری از برجسته ترین اصحاب رسول خدا(ص)؛ همچون سعد معاذ و معاذ بن جبل بدست مصعب بن زبیر مسلمان شدند.
او تبلیغ دینی خود را با تکیه به تلاوت و تفسیر قرآن دنبال نمود و از این طریق مردم مدینه را با تعالیم اسلام آشنا کرد. او با اقامه نماز جمعه در مدینه، نخستین کسی است که اقامه این نماز به نام او ثبت شده است.
نیز می توان از نقش صحابی جلیل القدر پیامبر؛ یعنی ابوذر در تبلیغ دینی یاد کرد؛ زیرا از نگاه بسیاری از صاحب نظران، تشیع لبنان و ظهور عالمان برجسته از منطقه جبل عامل؛ همچون محقق کرکی و شیخ حر عاملی به برکت تبلیغ ولایت اهل بیت(ع) توسط ابوذر در دوران تبعید وی در منطقه ربذه بوده است
در نگریستن در تاریخ اسلام نشان می دهد که یکی از علل اساسی گسترش اسلام، در کنار عواملی؛ همچون فتوحات، تبلیغ آن توسط عالمان و مبلغان دینی بوده است. بر این اساس، شماری از دلباختگان به اسلام که گاه در کسوت تاجر بودند، خود را به مناطق دوردستی در آفریقا، شبه قاره و آسیای جنوب شرقی رسانده و از طریق رفتار و گفتار خود توانستند زمینه پذیرش اسلام شمار زیادی از مردم را فراهم آورند.
امروزه نیز باید با توجه به گسترش و پیشرفت علوم از امکانات به روز جهان استفاده کرد تا اسلام ناب را به مخاطبان ارائه کنیم، امروزه فضای مجازی دریچه ای است به سوی دنیای دیگرومخاطبانی که تشنه دانستنیها هستند،ما به عنوان طلبه و حافظان اسلام، باید برای گسترش وتبلیغ دین از امکانات و شرایط روز استفاده کرده (چرا که طلاب می توانند با وارد شدن به شبکه های اجتماعی با کاربران ارتباط برقرار کنند و به تبلیغ بپردازند؛ چراکه کاربر ظاهر طلبه را نمی بیند و او به راحتی می تواند در جایگاه یک دوست اینترنتی ارتباط برقرار کند، اما همه این موارد در صورتی محقق خواهد شد که مفاهیم دینی را به زیرکی و متناسب با نیاز روز انتقال دهد) و دین اسلام رااز این دریچه نشر دهیم.
انشالله
آخرین نظرات